Jdi na obsah Jdi na menu
 


Животворяще слово Бога (Лк 7,11-16)

 

Ісус воскресив Najmského парубка і його матері дав надію, сенс життя. Вона увірувала в Ісуса і отримла життя вічне. І нас - духовно мертвих - Слово Ісуса піднімає до життя з Богом.

Є люди, які живучи є мертвими, вони лежать у лікарні на життєзабезпеченні, їх тілесні функції працюють, але людський дух у них не проявляєтся.

Є також багато людей, які працюють, їдять, сплять, готують їжу, прибирають, піклуються про дітей, думають, що завтра будуть їсти і пити, у що одягнуться. Але вони не розуміють, що у них є здатність знати і любити Бога.

 

Близько 150 років тому, жила в Америці маленька дівчинка на ім'я Анна Kелер. У дворічному віці вона захворіла на менінгіт. Дівчинка повинна була померти. Нарешті, вижила, але зовсім не бачила і не чула. Вона була повністю відокремлена від світу. Не знала своїх батьків, не знала, хто піклується нею.

Знала тільки те, що, коли хоче їсти, то треба собою кидати і сердитись, щоб отримати до рота їжу. Вона не знала, що є хтось, якась особа, хто її годує. У віці десяти років прийшла до неї опікунка, яка почала спілкуватися з нею писанням на долоні.

Дитина вчилася дуже швидко. Опікунка дала їй яблуко і написала на долоні: яблуко.

Вона це запам'ятала і повторювала за опікункою. Пізніше вже сама вказала на якусь річ, а опікунка їй на долоні написала назву.

Згодом, згадуючи прожите, свідчила, що тоді вона не розуміла, що відбувається. Не усвідомлювала своє існування.

Дівчинка не знала, що з нею спілкується друга особа, і тому не розуміла навіть того, що вона сама має здатність мислити і приймати рішення - придумувати і створювати нові речі – що має душу.

Пізніше вона навчилася писати і читати, і написала книгу, де описує досвід, який вона ніколи незабуде:

Був спекотний літній день. Вона мала спрагу і написала на долоні опікунки, що хоче води. Отримала склянку з водою, і напилася. Тоді опікунка взяла її за руку і повела в город до водяної помпи.  Зачерпнувши води, обмила їй обличчя і на долоні знову написала: вода. Дівчина їй, не хотіла відповісти, вона не могла зрозуміти. Думала, що слово вода означає, коли п*є із горнятка. Опікунка це повторила декілька разів.

Дівчина звивалася і показувала велике невдоволення. Нарешті вирвалася , пішла на кухню, взяла склянку, піднесла опікунці і написала їй на долоні: вода.

Опікунка взяла склянку, знову зачерпнула води з криниці, але на цей раз у склянку. Подала склянку з водою дитині, аби та замочила в ній свої пальці , а потім вилила воду їй на голову, і знову написала на долоні: вода.

Цей момент, згадує Анна Kelerová як момент свого народження. У цей момент у неї прокинувся людський дух. Вона зрозуміла, що оці символи, які друкуються на її долоні, повинна створити якась особистість, яка має, так само як вона, своє власне судження,логічне мислення.

Спочатку вона думала, що вода це тільки те, що п'є зі склянки, але ця особа, - цей хтось, хто обов'язково повинен бути за цими буквами,писаними на її долоні - переконав її, що та ж сама вода також в криниці, коли вмиваєтся.

Дитина якийсь час була у величезному захопленні, а потім рукою вказала на свою опікунку. Це був їхній знак- на що показала, те їй опікунка називала. Тепер, раптом, хотіла знати, як ім'я того, хто їй показав світ. Показав, що є речі, і люди крім неї, і дав можливість зрозуміти, що є її «Я», тобто, що у неї є людський дух. Опікунка взяла дівчину за руку і на долоні написала: «вчителька».

 

Кожен з нас у якийсь момент життя почав розуміти себе і нас оточуючі особистості. Це ми пережили у дуже ранньому віці,коли-не пригадуємо. І те , що я особа з розумом і вільною волею, і також те, що є тут інші людські істоти – це показує на щось нескінченно більше – на вищий світ.

Ми створені для того, щоб увійти до спілкування з Богом.

Кожен має здатність пізнавати і любити Бога, Який створив нас. Але ця здатність в нас є ніби сплячою. У нас є вуха, а не чуємо, у нас є очі і не бачимо. Поки не торкнеться нас животворяще слово Бога Вседержителя. Слово благодаті Його .

Поки людина не досягне цього Божого життя, до тих пір буде нещасливою. Як ця сліпа дівчина, яка не знала про світ, ні про себе, але людський дух у ній постійно бажав проникнути назовні і мати спілкування з іншими людьми.

І саме так є з нашим відношенням до Бога. Будь-який смуток, печаль, душевні страждання, будь-які бажання, наші думки - все це свідчення того, що є в нас дух, який спраглий любові до Бога. Для цього ми створені, і поки цього не досягнемо, поки Він не обявиться нам,не дасть себе пізнати, будемо постійно нещасні.

Так св. Августин вигукує: «Ти створив нас для себе, Господь , і наше серце неспокійне, поки не спочиватиме в Тобі."

Якщо у вас ще немає впевненості, що ви живете життям Божим, що ви маєте спільність з живим Богом, то зараз ставайте перед Ісусом і щиро попросіть його, щоб дав вам життя, яке знаходиться в ньому.

Ми не можемо прийти до Бога. Людина  не може спілкуватися з Богом, не може почути його голос, поки він оцю сплячу здатність в ній не пробудить.

Але Ісус прийшов до нашого рівня. Ісуса кожен може зрозуміти. Він став людиною для вас, з любові до тебе пішов на хрест, щоб ти мав життя . Амінь .